De verschillen tussen WA, WA-beperkt casco en allrisk autoverzekeringen

15 Jun 2023

De verschillen tussen WA, WA-beperkt casco en allrisk autoverzekeringen

Als je een auto koopt, zul je ook een autoverzekering moeten afsluiten. Als je de juiste autoverzekering hebt, ben je verzekerd van financiële bescherming als je in een ongeval betrokken raakt of als je auto beschadigd raakt. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen beschikbaar, waaronder WA, WA-beperkt casco en allrisk autoverzekeringen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze verzekeringen? 

In deze blogpost gaan we dieper in op de verschillen tussen deze drie verzekeringen. We zullen kijken naar de dekking die ze bieden en de verschillen in kosten. Kortom, we zullen je alles geven wat je moet weten over de verschillen tussen WA, WA-beperkt casco en allrisk autoverzekeringen.

Wat is WA-verzekering?

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Een WA-verzekering is de meest basisverzekering voor auto's die verplicht is in Nederland. De WA-verzekering dekt de kosten voor schade die je veroorzaakt aan andere personen, auto's of eigendommen als je een ongeval veroorzaakt. De WA-verzekering dekt echter niet de schade aan je eigen auto als je in een ongeval betrokken bent.

Wat is WA-beperkt casco verzekering?

Een WA-beperkt casco verzekering (ook wel aangeduid als een WA-plus-verzekering) is een meer uitgebreide verzekering dan een WA-verzekering. Als je kiest voor een WA-beperkt casco verzekering, ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto als je in een ongeval betrokken raakt. Je bent echter alleen verzekerd voor bepaalde soorten van schade, zoals schade door een brand, diefstal of een aanrijding met dieren.

Wat is allrisk verzekering?

Een allrisk autoverzekering is de meest uitgebreide vorm van autoverzekering. Een allrisk-verzekering biedt dezelfde dekking als een WA-beperkt casco verzekering, maar dekt ook schade die veroorzaakt wordt door stormschade, vandalisme, explosie of ruitbreuk. Bovendien dekt een allrisk-verzekering ook alle schade die veroorzaakt wordt door een aanrijding met een andere auto of voorwerp.

Hoeveel kost een WA, WA-beperkt casco en allrisk autoverzekering?

De kosten van een WA, WA-beperkt casco en allrisk autoverzekering verschillen sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de bestuurder, de waarde van de auto, het gebied waar je woont en de hoeveelheid dekking die je kiest. In het algemeen zijn WA-verzekeringen de goedkoopste optie, gevolgd door WA-beperkt casco verzekeringen en allrisk verzekeringen.

Conclusie

Het is belangrijk dat je de juiste autoverzekering kiest, zodat je verzekerd bent van financiële bescherming als je in een ongeval betrokken raakt of als je auto beschadigd raakt. Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen beschikbaar, waaronder WA, WA-beperkt casco en allrisk autoverzekeringen. Dit artikel heeft de verschillen tussen deze verzekeringen uitgelegd, waaronder de dekking die ze bieden en de verschillen in kosten.